A Masat-1 elkészítette az elsö ürfelvételeket (15.03.2012)

A fényképek szépségükön túl demonstrálják, hogy a Masat-1 méretbeli és energiakorlátai mellett is képes űrfelvételek készítésére, amely a műhold üzemeltetésében is összehangolt tervezést és kivitelezést bizonyít.

Masat-1 - Flight Model

Masat-1 – Repülő példány antennával átellenes oldala

A Masat-1 fedélzetén lévő kamera két darab 100 forintos érmével megegyező tömegű, maximális felbontása 640×480 képpont. A készített felvételek egy képpontjának mérete körülbelül 1 és 10 km közötti nagyságú a Föld felszínén.

A műhold űrben töltött első hónapja végeztével a projekt csaknem összes célkitűzése teljesült. A várakozásainkat meghaladóan jó működés további műszaki-tudományos lehetőségeket biztosít, amelyeket az üzemeltetés következő hónapjaiban igyekszünk teljesen kiaknázni.

A Masat-1 helyzetstabilizáló rendszere passzív részének kiváló működése idő előtt lehetővé tette a képek elkészítését, de a jelenlegi stabilizálást alkalmazva csak a Föld déli féltekéjéről készíthetők felvételek. A helyzetstabilizáló rendszer aktív részének beüzemelése jelenleg is folyamatban van. Ha az aktív stabilizálás is a napi rutin részévé válik, akkor lehetőség nyílik arra, hogy az északi féltekéről is készülhessenek képek.

A földmegfigyelési műholdakra nagy az igény a világon mind az állami, mind a magánszektor részéről, hiszen ezek az űreszközök képesek igény szerint nagy felbontású és friss felvételek készítésére a Föld egy adott területéről, melyeket a katasztrófa-elhárításban, az időjárás-előrejelzésben, a terménybecslésben és a mezőgazdasági munkák követésében, a polgári közlekedésben, a térképészetben, valamint védelmi célokra használhatunk fel.

img
News

4,5 milliós veszteség óránként: nem biztonságos a hazai nagyvállalatok IT-rendszere

19.02.2014

A Symantec magyarországi képviselete felkérésére készített...

Részletesebben

A Masat-1 elkészítette az elsö ürfelvételeket

15.03.2012

A Masat-1, Magyarország elsö müholdja ismét történelmet írt, mikor 2012. március 8-án elkészítette e

Részletesebben